STOCKHOLM & DE INVLOED VAN JE BUITENWERELD OP JE BINNENWERELD

Heb je ooit bewust stilgestaan bij de impact van je fysieke omgeving op hoe jij je voelt? In welke mate en op welke manier deze buitenwereld jouw binnenwereld beïnvloedt?

Tijdens onze recente stedentrip naar het supermooie Stockholm voelde ik deze invloed -ook niet vreemd als hoogsensitief persoon- heel sterk. En ook Roel merkte duidelijk het verschil. 


DE VERSCHILLENDE INVLOEDEN VAN EEN STAD ALS STOCKHOLM

Enerzijds de ontspanning en rust die we hebben ervaren in de buurt van organisch vormgegeven, authentieke gebouwen. De verwondering ten aanzien van de prachtige details en rustige patronen op de pastelkleurige gevels. De positieve invloed van natuurlijke elementen en materialen in de unieke interieurs van winkels en restaurants. En hoe fijn het was dat je overal in de stad werd verrast door mooie watertjes, groene lanen en uitgestrekte parken.

Prachtig uitzicht vanaf het eiland Södermalm, waar wij verbleven, op de oude stad Gamla Stan

Vanaf de brug naar het groene eiland Djurgården kijk je rechts uit op de authentieke wijk Östermalm

Anderzijds merkten we de prikkels van het commerciële centrum van Stockholm, Norrmalm genaamd, ook sterk. Smalle straten met hoge, massale en strak vormgegeven panden die ons onbewust een wat opgesloten gevoel gaven. De drukte van de shoppende mensen om ons heen. Veel steen, glas en andere harde, koude materialen dat ietwat klinisch aanvoelde. Veel strakke lijnen en relatief weinig organische vormen of natuurlijke elementen. Op enkele prachtige Scandinavische interieurs na uiteraard. Al met al kwamen er in deze drukke winkelstraten via al onze zintuigen veel prikkels binnen.


TOT RUST IN DE NATUUR

Gelukkig betrof dit slechts een heel klein deel van deze immense stad en hadden we al snel weer de meer authentieke straten en een stukje natuur ontdekt, waar we even konden ontspannen en -met name ik- ontprikkelen.

We waren dan ook extra blij dat we na een dag vol met indrukken, direct naast ons hotel op het eiland Södermalm, een heerlijk parkje hadden. Met aan de ene kant prachtige haventjes en aan de andere kant, tegen de helling aan, idyllische straatjes met kleine stukjes grond. Op elk stukje grond stond een soort Scandinavisch mini-huisje in pasteltinten, met elk een eigen tuintje en moestuintje. Een fijne plek voor de Stockholmers -die veelal in appartementen wonen- om de verbinding met de natuur weer te voelen en tot rust te komen.

De natuur naast ons hotel op het eiland Södermalm, waar we ‘s avonds graag wandelden


ZACHTHEID IN HET INTERIEUR

Uiteraard heb ik in Stockholm ook diverse interieurwinkels bezocht. Wat me bij de zitmeubels, kussens en lampen vooral opviel, was:

  • de zachtheid van materialen;

  • de rustige, natuurlijke tinten;

  • en de organische vormen.


Overigens was dat voor mij niet heel verrassend. Veel mensen hebben immers -bewust of onbewust- behoefte aan meer zachtheid en natuurlijke elementen om zich heen. Zeker als je je doordeweekse dagen doorbrengt in een (vaak te) klinisch vormgegeven school, winkel, zorginstelling of kantoor. Tel daar de extra indrukken en afleiding van alle devices en social media maar eens bij op. Om je lichaam en hoofd dan meer tot rust en in balans te brengen, kan het heel helpend zijn je te omringen met dergelijke kleuren, vormen en materialen. Om je zodoende ook meer in verbinding te brengen met je binnenwereld.


DE SCHOONHEID IN JE EN OM JE HEEN

Zelf houd ik me al enige tijd bezig met de verbinding tussen je binnen- en buitenwereld. De verbinding tussen de schoonheid in je en om je heen, via al je zintuigen. Mega-interessante en waardevolle materie, vind ik dat. Ik neem je hier de komende tijd met HUISMERCK® dan ook graag in mee.

Voor nu een fijn weekend gewenst!

Liefs Carolien

Previous
Previous

MIJN WENS? DAT KIDS EN TIENERS ZICH THUIS EN IN BALANS VOELEN

Next
Next

VAN HARD WERKEN NAAR ONTSPANNEN CREËREN