BALANS | EEN INTRO OVER VROUWELIJKE & MANNELIJKE ENERGIE

BALANSCREATIE_VISIE_BLOGPOST_BALANS_VROUWELIJKE_MANNELIJKE_ENERGIE_YIN_YANG_NATUUR.JPG

Zoals ik in mijn vorige blogpost al schreef, is ‘Balans’ één van mijn persoonlijke kernwaarden en eveneens één van de 4 voorwaarden of fundamenten van De Creatiemaatschappij

Want temidden van alle onrust en angst die momenteel heerst, voel ik veel vertrouwen: we gaan op naar een nieuwe, mooiere wereld! Een wereld waarin niet enkel de mannelijke energie overheerst. Maar waar balans is tussen deze mannelijke, op actie en inspanning gerichte energie (ook wel Yang genoemd) en de meer zachte, intuïtieve vrouwelijke energie van rust en ontspanning (ook wel bekend als Yin). Dit onderscheid heeft overigens niet zozeer te maken met je geslacht…


MIJN ERVARING MET ONBALANS

Ondanks m’n vrouwelijkheid, heb ik zelf jarenlang vanuit de meer mannelijke energie geleefd. Ik leefde voornamelijk vanuit m’n hoofd, stond continu ‘aan’ en ging maar door. Enerzijds omdat ik relatief veel mannelijke energie in me heb, of dacht te hebben. Anderzijds omdat dit passend is bij de Prestatiemaatschappij waarin we leven en opgroeien, waarover ik eerder schreef.

Ik was me niet heel bewust van m’n vrouwelijke energie -of het belang ervan- en maakte daar dan ook nauwelijks gebruik van. Totdat ik me realiseerde waar mijn continue struggle met m’n energie en onbalans vandaan kwam. Ik leerde dat ik, om in balans te komen en te blijven, beiden nodig heb en moet laten samenwerken.

Wat ik precies bedoel met mannelijke en vrouwelijke energie? Ik ga het je in deze blogpost uitleggen, waarbij ik begin met een korte intro over het begrip ‘levensenergie’.


WE ADEMEN ZUURSTOF ÈN LEVENSENERGIE

Wist je dat jouw ademhaling je lichaam niet alleen voedt met zuurstof, zoals ons veelal wel bekend is, maar ook met levensenergie? 

Ieder mens heeft levensenergie in zich, ook wel Qi (in China) of Prana (India) genoemd. Wanneer je wel eens iets met yoga of acupunctuur hebt gedaan, dan ben je hier vast bekend mee. Maar mogelijk is dit ook juist nieuw voor je. Daar waar deze levensenergie binnen bijvoorbeeld de traditionele Chinese Geneeskunde een belangrijk uitgangspunt vormt, is het in onze samenleving minder bekende materie. Zelf vind ik het echter heel interessant en ben ik het de afgelopen jaren als waardevol gaan ervaren. Het is kennis die mijns inziens ook broodnodig is voor het creëren van (een wereld in) balans.

Zoals ons bloed via onze aderen door ons lichaam stroomt, zo stroomt de levensenergie via onze ademhaling door onze meridianen (zie ook dit artikel van Holistik). Deze meridianen kun je zien als energiebanen die je lichaam en organen van energie voorzien en die je zowel psychisch als lichamelijk beïnvloeden. 


MANNELIJKE & VROUWELIJKE LEVENSENERGIE

Deze levensenergie, die je dus ook tijdens het lezen van deze blog in- en uitademt, is zowel mannelijk als vrouwelijk van aard, met ieder een eigen functie. Ongeacht je geslacht heb je beide energieën in je. Door te leren om ze op het juiste moment en op de juiste manier in te zetten en te laten samenwerken, kun je een meer evenwichtig, authentiek en autonoom leven leiden.

Je hebt dan ook op ieder moment de keuze om gebruik te maken van je mannelijke (Yang) of vrouwelijke (Yin) energie. Onderstaand schema toont het verschil tussen beiden:

BALANSCREATIE_CREATIEMAATSCHAPPIJ_BALANS_YIN_YANG_VROUWELIJKE_MANNELIJKE_ENERGIE.jpg

Zoals je misschien in bovenstaand schema al is opgevallen, zijn we in onze Westerse maatschappij relatief veel gefocust op de mannelijke energie. Bijvoorbeeld binnen ons schoolsysteem en op het werk. Deze meer rationele, cognitieve energie is gericht op actie en inspanning en is sterk naar buiten gericht.

Je hebt deze mannelijke Yang energie nodig om bijvoorbeeld:

  • je grenzen te stellen;

  • je eigen individualiteit en uniekheid te omarmen en een authentiek leven te leiden;

  • te analyseren en structuur te brengen; 

  • daadwerkelijk dingen op Aarde te kunnen manifesteren en realiseren.


De vrouwelijke energie is juist de energie van rust, onze intuïtie en onze binnenwereld. Je maakt gebruik van deze Yin energie om bijvoorbeeld:

  • in een staat van rust en ontspanning te komen;

  • keuzes te maken vanuit je eigen gevoel en je intuïtie;

  • je creativiteit en inspiratie aan te spreken;

  • je te verbinden en samen tot duurzame, betekenisvolle oplossingen te komen.


Wellicht kun je de komende tijd voor jezelf eens nagaan welke van beide energieën je gedurende de dag inzet en hoe dit voor jou voelt. Èn wat dit doet met jouw stress- en energieniveau.


GENOEG INFO VOOR NU…

In één van volgende blogposts deel ik meer hierover. Onder andere over de praktische toepasbaarheid ervan, bijvoorbeeld in relatie tot de ideale school- zorg- of werkomgeving.

Previous
Previous

VOEL JE THUIS & IN BALANS IN JE OMGEVING MET HUISMERCK®

Next
Next

OP NAAR DE CREATIEMAATSCHAPPIJ